Alkuun

Jätteiden määrää on jo pidemmän aikaa pyritty vähentämään. Monilta osin tässä on onnistuttukin aimo harppauksin. Edellytyksenä jätteiden määrän vähentämiselle on muun muassa jätteiden tehokas lajittelu ja kierrättäminen.

Paljon puhutaan myös kiertotaloudesta. Lyhykäisyydessään kiertotalous tarkoittaa sitä, että luonnonvarojen käytössä pyritään minimoimaan materiaalihävikki. Kiertotaloudessa tuotteita ja tavaroita ei käytetä ainoastaan kerran, vaan niitä pyritään käyttämään mahdollisimman pitkään joko samassa tai uudessa tarkoituksessa. Sitran mukaan kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen.

Jätteiden määrän vähentäminen ja kiertotalous on erittäin kannatettavaa ja järkevää. Miksi käyttökelpoista tavaraa heitettäisiin pois, jos sille kerran olisi vielä muuta käyttöä? Matkaa kiertotalouden toteutumiseen on silti vielä pitkälti; kertakäyttökulttuuri jyllää eikä tavaroita ole tehty kestämään, käytetylle tavaralle ei monilta osin ole kysyntää. Nykyajalle tyypillinen nopea tempo tekee muodinmukaisista tavaroista hetkessä arvottomia.

Tässä blogissa keskitytään tarkastelemaan kiertotalouden tavoitetta käytännön havaintojen kautta. Allekirjoittanut työskentelee kiertotalouden edistämisen parissa CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hankkeessa (EU LIFE IP). Hanke on jakautunut muutamaan kymmeneen osahankkeeseen eri maakuntien alueella. Oman osahankkeemme tavoitteena on edistää rakennus- ja purkujätteiden lajittelua sekä kierrättämistä Puhas Oy:n toimialueella. Kirjoituksillani pyrin nostamaan esille seikkoja, jotka lisäävät tietoa kiertotalouden haasteista ja mahdollisuuksista.

Blogin keskiössä ovat nimenomaan rakennus- ja purkujätteet. EU:n jätedirektiivi edellyttää, että vuoteen 2020 mennessä vähintään 70 % rakennus- ja purkujätteistä hyödynnetään materiaalina. Nykyisellään materiaalina hyödyntäminen on Tilastokeskuksen arvion mukaan 60 %:n hujakoilla, joten tehtävää riittää. Etenkin jos Suomen tähtäimessä on olla edelläkävijä kiertotalouden saralla, asiassa on tosiaan tarve skarpata.

Kommentit blogista ja sen sisällöstä ovat enemmän kuin tervetulleita. Toivottavasti viihdytte!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s