Onko lajittelu kierrätystä?

Lajittelu ja kierrättäminen tuntuvat olevan arkipäivän käsitteinä hyvin lähellä toisiaan. Käsitteet menevätkin helposti sekaisin keskenään. Jos joku sanoo panostavansa kierrättämiseen, niin tämä luultavasti tarkoittaa suosivansa jätteiden lajittelua. Yhtä kaikki, tärkeintä on, että jätteitä uudelleenkäytetään ja kierrätetään, eikä ole tarvetta hiusten halkomiseen.

Hankkeessamme pyrimme vaikuttamaan rakennus- ja purkujätteiden lajittelun sekä kierrättämisen edistämiseen. Lajittelulla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että kukin jätelaji – esimerkiksi puu, metalli, kiviaines, villat, kipsilevyt ja vaaralliset jätteet – laitettaisiin eri astioihin, puristimiin ja lavoille. Lajittelulla viitataan siis sekä rakennustyömailla että kotitalouksissa siihen toimintaan, jossa jätteet erotellaan toisista jätteistä ja laitetaan omaan lokeroonsa. Tähän voi jokainen omilla toimillaan lähtökohtaisesti vaikuttaa.

Lajittelun onnistuminen sekä kodeissa että rakennustyömailla on tietysti vahvasti sidoksissa siihen, kuinka helpoksi lajittelun toteuttaminen on tehty. Mitä lähempänä tarvittavat jäteastiat ovat ja mitä helpommin kukin jäteastia on tunnistettavissa, sitä helpompi jätteet on lajitella. Jos lajittelulle ei ole edellytyksiä tai olosuhteet ovat vaikeat, saattaa lajittelu jäädä tekemättä. Tietysti asiaan vaikuttavat esimerkiksi tietämys jäteasioista ja lajittelun merkityksellisyydestä sekä asenteet.

20170327_140926

Kuvassa loisteputkilamput on laitettu lasinkeräykseen.

Lajittelu on siis sitä, mitä yksilö voi omalla toiminnallaan edistää. Kierrätyksellä viitataan taas siihen, mitä jätteille tapahtuu lajittelun jälkeen. Tavara laitetaan kiertoon: paperista tehdään uutta paperia ja kipsilevystä uutta kipsilevyä. Kierrätyksen onnistuminen on näin ollen sidoksissa myös siihen, minkälaista käyttöä kierrätetylle materiaalille on. Tässä ollaan kiertotalouden ytimessä.

Kierrätyksestä puhuttaessa on tärkeää erottaa jätteen materiaalina hyödyntäminen ja jätteen hyödyntäminen energiana. EU pyrkii ohjaamaan jäsenvaltioitaan kohti jätteen materiaalina hyödyntämistä, kun taas jätteen polttaminen energiaksi ei ole niinkään kovassa huudossa. Jätteen materiaalina hyödyntämistä on nimenomaan kipsilevyn valmistaminen käytetystä kipsilevystä, kun taas energiana hyödyntämisellä tarkoitetaan rakennusjätepuun hyödyntämistä polttamalla lämmön ja energian tuottamiseksi.

Mitä enemmän  jätteitä pystytään hyödyntämään materiaalina, niin sitä parempi. Materiaalina hyödyntäminen nimittäin säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja on lähtökohtaisesti ilmastoystävällisempää.

Tämä selventänee sitä, mitä rakennusalaa koskeva EU:n asettama 70 %:a materiaalina hyödyntämisen vuoteen 2020 mennessä tarkoittaa. Lyhyesti sanottuna tulisi keksiä uusia keinoja käyttää rakennusalalta tulevia jätemateriaaleja.

Kierrätyksen osalta viime aikoina onkin puhuttu siitä, miksei puuta suositella poltettavan, vaikka sitä on runsain mitoin etenkin täällä itäisessä Suomessa. Esimerkiksi rakennusjätepuun materiaalina kierrättämistä pidetään varsin haasteellisena ja kierrättämisen sijaan puu haluttaisiin hyödyntää suoraviivaisesti energiana. Toisaalta jätedirektiivin vaatimuksiin on myös alettu valmistautua, mistä hyvänä esimerkkinä on mm. Destaclean, joka valmistaa rakennusjätepuusta Puukiveä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s