Kallista kuormaa

Jos kanneton jätelava on pitkään samassa paikassa, on riskinä, että se sisältää lopulta huomattavissa määrin epätoivottua kuormaa. Ylimääräisellä kuormalla viittaan sellaiseen kuormaan, joka ei ole lavan tilaajan tarkoittamaa, mutta josta tämä kuitenkin joutuu maksamaan. Jos esimerkiksi lavalla oleviin jätteisiin kertyy lunta tai vettä, vaikuttaa tämä osaltaan jätteiden kokonaispainoon. Lumesta ja vedestä maksetaan yhtä lailla kuin jätteistäkin; kastunut villa painaa huomattavasti enemmän kuin kuiva.

Kuva: lumi ja satunnainen sohva kattaa merkittävän osan jätteiden painosta.

Kun kävin vapun tienoilla Helsingissä, hämmästyksekseni huomasin, että siellä oli huomattavan paljon kannellisia jätelavoja. Niitä oli oman tuntuman mukaan enemmän kuin kannettomia. Vaikka kannellinen jätelava on perinteistä lavaa kalliimpi, siinä on ainakin kolme hyötyä:

  1. Kun lavalla olevat materiaalit pysyvät kuivina, niiden hyödyntäminen helpottuu
  2. Kun jätteiden sekaan ei pääse vettä tai lunta, tilaaja ei maksa turhasta
  3. Kannelliset lavat voidaan lukita, jolloin niille ei päädy muitakaan sinne kuulumattomia jätteitä. Lavan tilaaja on tällöin paremmin tietoinen lavan sisällöstä eikä jätteiden vastaanoton yhteydessä tule ikäviä lisämaksuja.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, milloin Joensuun katukuvassa alkaa näkyä kannellisia jätelavoja.

20170429_131033

Kuva: kannellinen puujätelava Helsingin Kalliosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s