Matkakuulumiset

Heti alkuun kommentoin viimekertaista kirjoitustani: toisin kuin mainostin, ei kannellisia jätelavoja olekaan Helsingissä ihan niin paljoa. Kävin viikko takaperin paikan päällä ja jouduin toteamaan, että vaikka kannellisia lavoja on tullut katukuvaan, tyypillisin jätelava on edelleen perinteinen kanneton jätelava, myös Helsingissä.

Itse asiaan. Kävimme toissa viikolla Jyväskylässä ja Lahdessa. Tarkoituksena oli tutustua muutamaan kohteeseen, joista voisi hankkeen kannalta olla hyötyä. Matkan kohteita oli kolme: Skanskan työmaa Jyväskylässä, Flaaming Oy ja Päijät-Hämeen Jätehuollon Kujalan jätekeskus Lahdessa.

Kuvat: Skanskan työmaa Jyväskylässä.

Olin lukenut jyväskyläläisestä Skanskan työmaasta, jossa syntyy ”nolla kiloa sekajätettä” ja jossa muutenkin syntypaikkalajittelun kerrottiin toimivan hyvin. Näin ollen otin yhteyttä vastaavaan työnjohtajaan ja saimme kutsun työmaalle.

Työmaalla pääsimme näkemään lähietäisyydeltä, miten jätehuolto oli toteutettu. Kyllähän työmaa oli hivenen edistyksellisempi kuin ne, joilla olen aiemmin käynyt. Valitettavasti emme kuitenkaan kohdanneet mitään erityisen uutta ja ihmeellistä, mutta perusasiat olivat kunnossa. Kehitys lienee näissä asioissa ymmärrettävän hidasta ja edelläkävijyys hienovaraista. Edistys ei välttämättä näy ulkoisissa seikoissa, vaan kyse saattaa olla esimerkiksi henkilökunnan sitoutumisesta. Sekin taitaa olla selvää, ettei nykyisellään ole yksiselitteistä, miten työmaan jätehuolto kannattaisi toteuttaa.

Oli hyödyllistä perehtyä ajan kanssa yhden työmaan jätehuoltoon. Kävi esimerkiksi ilmi, kuinka oleellista lajittelussa on työmaan henkilökunnan perehdyttäminen ja motivointi lajittelun toteuttamiseen sekä työvaihekohtainen suunnittelu. Lajittelun edistämisessä tulee toimia suunnitelmallisesti ja hyväksyä se, että uusien lajittelukäytäntöjen omaksuminen saattaa viedä henkilökunnalta pitkänkin ajan.

 

IMG_8632

Kuva: Flaamingin toimipiste Lahdessa

Flaamingin toimipisteessä tarkoituksenamme oli tutustua monilokerolavoihin. Valitettavasti sellaisia ei kuitenkaan ollut tällä hetkellä nähtävillä. Näin ollen emme päässeet omin silmin näkemään lavaa, josta on kovasti ollut puhetta. Sen sijaan monenmoisia muita lavoja ja säiliöitä oli yllinkyllin. Henkilökunnan mukaan kyseisiä monilokerolavoja on käytössä jonkin verran, mutta niiden kysyntä ei ole kovinkaan valtaisaa. Aika siis näyttää, yleistyvätkö lavat jossakin vaiheessa.

Kuvat: LATE-lajittelulaitos Lahdessa

Lahdessa tutustuimme vielä Kujalan jätekeskukseen ja erityisesti LATE-lajittelukeskukseen, joka lienee Suomen edistyksellisin rakennusjätteen lajittelulaitos. Täytyy sanoa, että ihmeteltävää riitti. LATE-lajittelukeskus oli jotakin sellaista, mitä en ole aiemmin nähnyt – oli vaikka minkälaisia seuloja ja muita teknisiä vempaimia, joiden tarkoituksena on parantaa sekalaisen jätteen mekaanista erottelua. Vaikka laitoksen toiminta ottaa vasta ensiaskeleitaan, vaikuttaa erottelu ulkopuolisen silmin jätejakeiden puhtauden perusteella varsin tehokkaalta.

Kujalan jätekeskuksessa pisti silmään se, että lähialueella oli paljon kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa: oli monenlaisia jätteen kierrätykseen keskittyneitä yrityksiä. Se lienee kaikkien toimijoiden etu, että yhteistyökumppanit ovat fyysisesti lähellä ja näin ollen esimerkiksi kuljetusetäisyydet ovat lyhyet.

Kaiken kaikkiaan matka oli kiinnostava. Sovellettavia ideoita se ei juuri tarjonnut, mutta vähän vihiä siitä, miten muualla Suomessa toimitaan. Vaikuttaa siltä, että kiertotalous puhuttaa kaikkialla.  Paljon on tekemistä ja paljon on kiertotalouden tiellä, mutta suunta on oikea. Kiitän suuresti kaikkia, jotka antoivat meille aikaansa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s