Koostumusmittausta ja seminaari!

Aika on kulunut huimaa vauhtia. Juhannus tuli ja meni, ja huomenna alkaakin jo heinäkuu! Ja sitten jo parin viikon päästä täällä Joensuussa rokataan! Kirjoittaminen on jäänyt, mutta hanke on edennyt monella saralla ja paljon kaikkea kiinnostavaa on tapahtunut.

Lajittelemattoman rakennusjätteen koostumuksen arviointi on ymmärrettävästi hyvin haastavaa. Jätteiden laatu ja määrä vaihtelee sen mukaan, minkälainen työmaa on kyseessä (työmaan koko, onko kyse uudisrakentamisesta, saneerauksesta vai purku-urakasta). Jätteiden koostumus vaihtelee esimerkiksi sen mukaan, onko kyse pienestä keittiöremontista vai valtavasta teollisuuslaitoksen rakentamisesta. Olennaista on myös se, onko jätteistä lajiteltu jokin tai jotkin jätelajit erilleen (esim. metallit). Alla olevassa kuvassa on yksi lajittelematon rakennusjätekuorma ja siitä käy hyvin ilmi, miten moninaista materiaalia se sisältääkään.

EKJH 9.6. 1

On puuta, paperia, sahanpurua, suksia, villaa, tiiltä, muovia…

Kuten voi huomata, rakennus- ja purkujätteiden koostumus on hyvin vaihtelevaa. Rakennus- ja purkujätteen koostumuksen yleistämistä ei ole pidetty realistisena. Toisin sanoen on lähdetty siitä, että kukin työmaa on omanlaisensa ja siellä syntyvien jätteiden koostumusta on turha yrittää yleistää. Jossain määrin näin varmasti onkin.

Mainitusta lähtökohdasta huolimatta CIRCWASTE-hankkeen aikana Lappeenrannan Teknillisen korkeakoulun ja Karelia AMK:n johdolla on tarkoitus kehittää lajittelemattoman rakennusjätteen koostumuksen arvioinnin menetelmiä. Mukana projektissa ovat Etelä-Karjalan jätehuolto ja Puhas Oy. Ensimmäinen koostumusmittaus tehtiin Lappeenrannassa kesäkuun alussa. Vastaavanlainen mittaus tehdään Joensuussa syksyllä. Erittäin suurella mielenkiinnolla seuraamme, minkälaisia tuloksia saadaan.

EKJH 9.6. 2

Kuvaa koostumusmittauksesta Lappeenrannasta.

Toinen tärkeä asia mainittavaksi on rakennusjätteisiin keskittyvä seminaari, joka järjestetään syksyllä Joensuussa. Tarkoitus olisi järjestää mahdollisimman käytännönläheinen ja monipuolinen seminaari aiheesta. Olkaa siis kaikki paikalla 16.11.2017 klo. 9-12 Carelicumin auditoriossa! Tervetuloa!

Kiitos moninaisesta palautteesta! Aurinkoista kesää kaikille!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s