Lajittelun vaikeus, osa 1

Monesti olen jäänyt pohtimaan, mitkä kaikki asiat vaikuttavat rakennusjätteiden lajitteluun. Perinteisesti haasteiksi on mainittu esimerkiksi työmaiden ahtaus ja rakennusalan asenneilmapiiri. Nämä tekijät saattavat olla osasyynä lajittelun haasteisiin, mutta eivät yksistään selitä lajittelemattomuutta. Käyn tulevissa blogi-kirjoituksissa näiden syiden kimppuun. Ensimmäinen selittävä tekijä on yhteistyö tai ennemminkin sen puute.

Rakennustyömaiden jätehuollon suunnittelu lähtee kärjistetysti siitä, että rakennusalan yritys tuntee parhaiten työmaalla syntyvät jätemateriaalit, niiden määrän ja syntymisajankohdan sekä muut työmaan realiteetit. Jätehuoltoyritys taas tietää, miten jätteet tulisi lajitella, miten lajittelua voidaan kehittää ja minkälaisia vaihtoehtoja jätteiden hallintaan on tarjolla. Näiden lisäksi lajittelun onnistuminen riippuu muun muassa kuljetusyrityksistä, muista jätehuollon toimijoista sekä aliurakoitsijoista.

Ensimmäinen haaste syntyy siinä, miten nämä kaksi (tai useampi) toimijaa onnistuvat toimimaan yhteistyössä. Mikäli oikeita lajittelukäytäntöjä ei onnistuta välittämään työmaan henkilökunnalle, on turha olettaa jätteiden päätyvän oikeisiin astioihin. Toisaalta, jos jätehuoltoyrityksellä ei ole selkeästi tiedossa, minkälaisia jätelajeja syntyy missäkin työvaiheessa ja minkälaisia määriä, ei jätteiden keräily voi onnistua myöskään kovin hyvin.

TP-kuva

Lajittelun kehittäminen edellyttää aina yhteistyötä.

Kiertotalouden saavuttamisessa kaikkien on tehtävä yhteistyötä, pienemmässä kuvassa lajittelun edistäminen edellyttää samaa. Jätehuoltoyrityksellä on mahdollisuus ehdottaa työmaalle uutta tapaa kerätä jätteitä, mutta jos tällainen ehdotus ontuu, toimivassa yhteistyössä tämä käy ilmi jo hyvissä ajoin. Yhtälailla jos työmaalla ei noudateta yhdessä sovittuja lajittelukäytäntöjä, tulee tämä ratkaista yhteistuumin. Rakentavassa yhteistyössä on mahdollisuus antaa palautetta, kokeilla uutta ja kyseenalaistaa vanhaa.

Yhteistyön esteenä on monia syitä ja selityksiä: kiire, muu tärkeämpi tekeminen, osaamattomuus, ristiriitaiset tavoitteet… Sekin on kuultu, ettei lajittelua kannata edistää, ellei se näy omassa palkkapussissa. Esteenä saattaa olla sekin, ettei jätehuoltoyritys ymmärrä tarjota sellaista palvelua, jota rakennusalalla tarvittaisiin.

Esteiden voittamisessa keskeistä on se, että joku tai jokin alkaa kehittämään yhteistyötä. Jotta eri osapuolet saavat näkemyksensä esille, korostuu toimijoiden välinen viestintä. Tärkeää on myös se, että yhteistyökumppanit haluavat auttaa toisiaan. Yhteistyön kehittäminen edellyttää aina sitä, että lajittelua pidettään ainakin jossain määrin tärkeänä.

Tässä palaudutaan asenneilmapiiriin ja toisaalta kepin ja porkkanan puutteeseen, kenties myös tietämättömyyteen ja osaamattomuuteen. Esteistä huolimatta on selvää, että jos rakennusalalla ei pidetä tärkeänä lajittelun kehittämistä, jätehuoltoyrityksellä on mahdollisuus pyrkiä edistämään yhteistyötä. Yhtälailla rakennusalan toimijat voivat ottaa asiassa aktiivisen roolin ja tiedustella keinoja selättää lajittelun haasteet.

Onko hedelmällinen yhteistyö ylipäätään mahdollista? Varmasti on, mutta se edellyttää aina aktiivisuutta, mielellään mahdollisimman monelta osapuolelta. Olennaista on motivaatio, halu kehittää, halu oppia uutta, halu ymmärtää toisen osapuolen näkökulma ja tarjota sellaista palvelua, jota toinen tarvitsee ja jonka toinen haluaa ottaa vastaan. Olennaista on myös toisen  tekemän työn arvostaminen. Sama lähtökohta kuin kaikessa yhteistyössä.

Osaamista ja keinoja lajittelun edistämiseen varmasti löytyy, mutta olennaista on yhteistyö. Kun yhteistyö toimii, muutkin esteet on helpommin voitettavissa. Halu yhteistyöhön on hyvä lähtökohta rakennusjätteiden lajittelun edistämiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s