Hyviä lajittelukäytäntöjä etsimässä

Hankkeen alusta alkaen on ollut tarkoituksena paikantaa hyviä rakennusjätteiden lajittelukäytäntöjä. Sellaisia käytäntöjä, joista kannattaisi ottaa oppia. Ollessani viime viikolla ympäristöministeriön seminaarissa kertomassa osahankkeestamme, sain taas kerran sellaisen käsityksen, että monilla työmailla lajittelu pelaa erinomaisesti ja hyviä käytäntöjä olisi käytössä. Jatketaan etsintöjä siis!

Tällä viikolla olen pyrkinyt haastamaan suurimpia rakennusliikkeitä asiassa. Kysyin neljältä suurimmalta, onkohan olemassa sellaisia työmaita, joissa on erityisesti panostettu rakennusjätteiden syntypaikkalajitteluun. Aihe on selvästi herättänyt kiinnostusta puoleen ja toiseen. Kiinnostus aihetta kohtaan on ollut positiivinen yllätys ja toivon suuresti, että pääsen myös näkemään edistyksellisiä työmaita.

Suoraan sanottuna en oikein tiedä, minkälaisia käytäntöjä sitä toivoisi näkevänsä. Kyllähän se kiinnostaa, jos työmailla on pyritty tekemään asioita uusilla tavoin. Sekin kiinnostaa, jos syntypaikkalajittelua on erityisesti pyritty kehittämään. Varmasti metsäänkin on menty, mutta siitäkin olisi hyvä kuulla. Kuten olen aiemmin todennut, ei liene selvää, miten jätehuoltoa kannattaisi työmailla kehittää. Siksi aihe on tärkeä.

Yleensä uudistyömailla kerätään erilleen merkittävimmät jätelajit ja vaaralliset jätteet. Epäselvempää on sen sijaan se, mitkä kaikki jätteet päätyvät poltettavan jätteen lavalle tai se, miten tarkasti puujätteet voidaan lajitella. Yhtälailla kiinnostavaa olisi tietää, mitä tapahtuu kipsilevyjen ja eristevillojen jäämille. Onko edistyksellisillä työmailla käytössä lavojen ohella muunlaisia keräysvälineitä tai puristimia? Entä miten työntekijöiden tietämystä on parannettu?

Jos siis tiedät hyvin lajittelevia työmaita, ilmianna ne minulle!

Ps. Olemme menossa vajaan kahden viikon päästä Itävaltaan tutkimaan heidän käytäntöjään. Hyvin mielenkiintoista nähdä, miten siellä toimitaan rakennusalan jätteiden kanssa ja onko heiltä jotakin opittavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s