Jäteneuvonnan merkitys rakennusalalla

Tällä kertaa vuorossa aihe, josta olen lukenut ja kuullut kovin ristiriitaisia kommentteja. Aihe on rakennusalan jäteneuvonta. Nyt haluaisinkin saada asiantuntevia näkemyksiä aiheesta, ja toivon kirjoituksen synnyttävän keskustelua. Keskusteluun voit osallistua täällä blogissa, twitterissä (@matti_mikkela) tai sähköpostitse, miksei vaikka soittamalla suoraan minulle. Yhteystietoni löytyvät blogin alareunasta.

Jäteneuvonta on tärkeää kaikenlaisen lajittelu- ja kierrätystietämyksen edistämisessä. Neuvonnalla pystytään vaikuttamaan yhtälailla ihmisten tietämykseen kuin asenteisiinkin. Neuvonnan ja muun tiedotuksen on katsottu olevan hyödyllistä sekä kotitalouksien että yritysten lajittelukäyttäytymisen kehittämisessä.

Rakennustyömaalla tapahtuvalla jäteneuvonnalla pyritään parantamaan lajittelun laatua.  Lajittelun haasteena saattaa olla esimerkiksi se, etteivät työntekijät tiedä, mihin keräysvälineeseen jätteet laitetaan, ehkä ei olla varmoja siitä, mitä käsissä oleva jäte on tai epäselvää saattaa olla, miksi jätteitä ylipäätään tulisi lajitella. Haasteita on varmasti muitakin.

Jäteneuvonnan ansiosta työntekijät voivat edistää työmaan lajittelun tasoa. Kenties he alkavat arvioida, miten lajittelun voisi tehdä nykyistä paremmin. Työmaan henkilökunnan huolena ei tyypillisesti ole se, mitä lajitellulle rakennusjätteelle tapahtuu sen jälkeen, kun se kuormataan pois työmaalta. Keskeistä sen sijaan on, miten paljon ja minkälaista jätettä syntyy, ja miten jätteet löytäisivät oikeisiin astioihin.

Oman haasteensa, etenkin suuremmissa kaupungeissa, luo työmaiden monikielisyys. Millä kaikilla kielillä viesti tulisi toimittaa työntekijöille, jotta nämä osaisivat lajitella oikein vai olisivatko havainnolliset kuvat aina parempi ratkaisu?

IMG_9162.JPG

Toinen näkökulma aiheeseen on se, ettei jäteneuvontaa tarvita. Näkemyksen taustalla on ajatus, jonka mukaan raha on paras konsultti. Toisin sanoen pääurakoitsija tuntee lajittelukäytännöt ja aliurakoitsijat noudattavat niitä sanktioiden uhalla. Kun uhka vääristä lajittelukäytännöistä on riittävä ja lajittelukäytäntöjä valvotaan pääurakoitsijan taholta, ei ongelmia synny. Tällöin aliurakoitsija vastaa siitä, että lajitteluun liittyvät käytännöt on omaksuttu ja niitä noudatetaan.

Omien kokemusteni perusteella jäteneuvonnalle on kysyntää työmailla ja monesti siitä on roimasti hyötyä. Parhaimmillaan jäteneuvonta tulisi pienissä annoksissa, säännöllisesti ja työvaiheiden mukaisesti. Säännöllisyys olisi hyödyllistä varmasti pedagogisesti, mutta myös keskusteluyhteyden luomisen kannalta. Haasteena toisaalta on esimerkiksi työmaan henkilökunnan työvaiheiden mukainen vaihtuvuus.

Pyydän nyt, että sinä viisaampana kommentoisit aihetta: minkälaiselle jäteneuvonnalle on tarvetta? Minkälaisiin asioihin neuvonnassa ja tiedotuksessa tulisi kiinnittää huomiota? Minkälaista jäteneuvonnan ei tulisi ainakaan olla?

Kiitos paljon kaikille osallistujille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s