Syntypaikkalajittelun hinta

Rakennustyömaan jätehuollon kehittäminen on tärkeässä roolissa, kun siirrytään kohti kiertotaloutta. Rakennusjätteet tulisikin lajitella aina jätteen syntypaikalla eli työmaalla. Kun rakennusjätteet saadaan lajiteltua tehokkaasti jo työmaalla, jätteen laatu on parempaa ja jäte on helpompi kierrättää kuin silloin, jos jätteet laitetaan sekalaisena rakennusjätteenä lavalle.

Toimiva syntypaikkalajittelu on myös ympäristön kannalta tärkeää, sillä se vähentää koneellisen lajittelun tarvetta ja tällöin myös materiaalihukka vähenee, mikä taas säästää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta. Mikä sitten on hyvän syntypaikkalajittelun hinta?

Euro on paras konsultti, niinhän sitä sanotaan. Olisi optimaalista, että hyvin toteutettu jätehuolto olisi työmaalle kaikista edullisin tapa päästä eroon jätteistä. Moni on pyytänyt minulta laskelmia eri tavoista toteuttaa työmaan jätehuolto. Olen tehnytkin laskelmia, mutta joutunut toteamaan hinnan määrittelyn ja ennakoinnin olevan varsin haastavaa. Miksi niin?

20180907_103749

Hinnan arvioinnin vaikeus

Ensinnäkin, jätemateriaalien vastaanottohinnat eivät aina ole kovinkaan ennustettavia, vaan ne määräytyvät sen mukaan, missä määrin jätemateriaaleille on markkinoita. Esimerkiksi meillä Joensuussa rakennusjätepuun kysyntä on vaihdellut ajoittain suuresti ja juuri tällä hetkellä kysyntä on hyvin minimaalista. Jos jätepuu jää jätehuoltoyrityksen käsiin, ei sen vastaanotto ole kovin hyvää bisnestä. Tämä ymmärrettävästi vaikuttaa  jätteen vastaanottohintoihin ja lajittelun hintalappuun.

Mikäli jätepuun hinta vaikka kolminkertaistuu kysynnän puutteen seurauksena, on helppo päätellä, mikä vaikutus tällä on rakennustyömaan jätehuollon hintaan. Rakennusjätepuuta syntyy työmaalla kuitenkin arviolta kolmasosa.

Toiseksi arviointia vaikeuttaa se, onko työmaalla omia keräysvälineitä tai puristimia. Jos niitä ei ole ja ne joudutaan vuokraamaan, sillä on merkittävä vaikutus lajittelun hintalappuun. Vaikka puristin on alkuinvestointina suuri, on sen hankkimisesta luvassa myös merkittäviä hyötyjä: se harventaa astioiden tyhjennysväliä, estää lumen pääsyn jätteen sekaan, mikä taas vähentää turhien jätekustannuksien syntyä. Lisäksi puristin pitää työmaan ja sen ympäristön siistinä, sillä kevyet jätteet eivät lähde ensimmäisen tuulenpuuskan mukana. Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, että se maksaa.

Kolmanneksi, on hankalaa määrittää yksiselitteisesti, että kaikilla työmailla tulisi aina lajitella tietyllä tavalla. Lajittelua kannattaa tehdä hieman eri tavoin erilaisilla työmailla, joten jokaiselle työmaalle sopivaa pakettiratkaisua ei ole olemassa. Näin ei myöskään voi olla yksiselitteistä hintalappua.

20180629_123545

Raha ratkaisee?

Ymmärrän täysin sen, että olisi mielekästä päästä vähän ennustettavampaan tilanteeseen. Ymmärrän myös sen, että lajittelun pitäisi olla taloudellisesti palkitsevaa ja huonon lajittelun kannattamatonta. Haluaisin itsekin mielelläni tarjota edullista ja selkeätä hintalappua hyvälle lajittelulle.

Koska selkeää hintalappua ei ole eikä euro ole toistaiseksi konsultin roolissa, laadukkaan lajittelun hyödyt tulee nähdä pelkkiä suoria taloudellisia hyötyjä laajemmin:

  1. Tilaaja voi edellyttää tiettyä lajittelun tasoa. Tällöin lajittelusta mahdollisesti aiheutuva hinta lasketaan sisälle kokonaisurakkaan ja lajittelu tehdään tilaajan edellyttämällä tavalla. Huonosti jäteasiansa hoitavan yrityksen tulee tulevaisuudessa petrata toimintaansa, mikäli se ylipäätään mielii päästä urakoihin käsiksi. Koska lajittelukäytäntöjen oppiminen vie aikansa, kannattaisi kaikkien yritysten aloittaa harjoitukset viimeistään nyt.
  2. Edistyksellinen syntypaikkalajittelu parantaa työmaan työturvallisuutta ja työmaan siisteyttä.
  3. Edistyksellinen ote lajitteluun on yrityksen imagon kannalta positiivinen asia; jos taas yritys jättää lajittelun huomiotta, tällä on pitkällä aikavälillä varmasti negatiivisia vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan.
  4. Huomion kiinnittäminen rakennusjätteisiin ja niiden lajitteluun siirtää huomion samalla hukan välttämiseen; mitä vähemmän lavalle laitetaan käyttökelpoista materiaalia, sitä halvemmaksi tulee.

Jo pelkästään yrityksen ympäristö- ja yhteiskuntavastuun kannalta lajittelun tulisi olla itsestään selvä päämäärä. Vaikka se ei vielä toisikaan taloudellisia hyötyjä, tulisi lajittelun hyödyt ja lajittelemattomuuden haitat nähdä nykyistä kokonaisvaltaisemmin.

20180629_123516

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s