Kiertotaloudessa rakentamisen jätteet tulee hyödyntää mahdollisimman täysimääräisesti. Vielä ollaan kaukana EU:n jätedirektiivin tavoitteesta, jonka mukaan 70 %:a rakennus- ja purkujätteistä tulisi hyödyntää materiaalina vuoteen 2020 mennessä.
Toistaiseksi vielä moni asia on esteenä sille, että tehokas materiaalien hyödyntäminen olisi mahdollista. Muun ohella yksi olennainen seikka on tietämättömyys. Edelleen rakentamisen jätteistä tiedetään hälyttävän vähän. Tätä tietovajetta yritetään myös CIRCWASTE-hankkeessa paikata monilla keinoin. Yksi esimerkki tietovajeesta on rakennustyömaalla syntyvien muovien laatu ja määrä; kaikki kyllä tietävät että työmaalla syntyy muovia, mutta epäselvää on, mitä muoveja syntyy ja kuinka paljon.
Yhdellä pilottityömaistamme muovit lajitellaan erilleen. Kyse on uudiskohteesta. Lukuun ottamatta PVC-muovia, styroksia ja vaahtomuovia kaikki työmaalla syntyvät muovit on ohjeistettu lajittelemaan muoveille varattuun jätepuristimeen (tilavuudeltaan 20 m3). Toisin sanoen puristimeen on ohjeistettu laittamaan pakkausmuovit, erilaiset muovisangot ja -kanisterit, muoviputket ja vastaavat työmaalla syntyvät muovit.
Työmaan alkaessa kenelläkään ei ollut tietoa siitä, minkälaista muovia puristimeen päätyy, miten yhdenmukaista muovi on ja miten paljon ylipäätään muovia saattaa kertyä. Näin ollen Karelia AMK:n opiskelijat ottivat haasteesta kopin ja päättivät ryhtyä tutkimaan työmaan muoveja opinnäytetöiden muodossa. Puristin avattiin ensimmäistä läpikäyntiä varten tammikuun puolivälissä. Opiskelijat tutkivat pariin otteeseen muovilaatuja ja -määriä, ja loppukeväästä on luvassa tarkempaa tietoa siitä, minkälaista muovijätettä työmaalla syntyy.
Ensisilmäyksellä vaikuttaa siltä, että 95 %:sesti muovijätepuristimeen oli päätynyt oikeita materiaaleja. Valtaosa jätteestä oli pakkausmuovia, mutta lisäksi siellä oli kaikenlaista kovaa muovia, kuten erilaisia putkia. Lajitteluohjeiden vastaisesti puristimeen oli laitettu pieniä määriä esim. styroksia ja tekstiilejä, mutta pääosin lajittelun jälki oli kiitettävää.
Avatun puristimen sisältämistä muoveista voi tehdä silmämääräisesti kaksi johtopäätöstä:
- työmaalla syntyy hyvin monia erilaisia muovisia jätteitä
- muovi on materiaalina huomattavan kevyttä eikä edes puristimella pakatessa muovia saa pakattua kovinkaan tiiviisti.
Jäämme odottamaan mielenkiinnolla opiskelijoiden opinnäytetöitä!