Työmaan kannustaminen lajittelemaan – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 2/10

Syntypaikkalajittelun kehittäminen edellyttää pääurakoitsijalta erityistä motivaatiota. Lajittelun tulee olla taloudellisesti kannattavaa tai sen täytyy motivoida muulla tavoin.

Lajittelua koskeva velvoite urakan kilpailutuksessa on tehokas keino ohjata pääurakoitsija kehittämään lajittelua. Jos tilaaja edellyttää jätteiden lajittelulta tiettyä tasoa, pääurakoitsijan on otettava asia huomioon ja annettava tarjous sen mukaisesti. Voittaessaan urakan pääurakoitsijan on toteutettava jätteiden lajittelu vaaditulla tasolla eikä sen kummempaa motivointia asiassa tarvita.

Jos tilaajalla ei ole vaatimuksia lajittelun suhteen, täytyy pääurakoitsijan kokea lajittelu syystä tai toisesta motivoivaksi. Merkittävin motivaation lähde on raha. Tyypillisesti muuta kannustinta ei tarvita, mikäli lajittelemalla on mahdollisuus säästää rahaa. Jätehuolto tulisi hinnoitella niin, että hinnoittelu itsessään kannustaa lajittelemaan. Lajittelusta saatavien taloudellisten hyötyjen tulisi olla merkittäviä.

20180907_103747

Esimerkiksi puhdas puu ja käsitelty puu saadaan työmaalla erilleen kannustavan hintaohjauksen avulla. Tyypillisesti kaikki puujätteet laitetaan työmaalla samalle lavalle. Tällöin lavalla on kuormalavoja, maalattua ja lakattua puuta, laminaattia, lastulevyä, kovalevyä, vaneria, parkettia tai betonisia muottilautoja. Puun materiaalihyödyntämisen lisäämisen kannalta ainakin puhdas ja käsitelty puu kannattaa kerätä erilleen. Puhdas puu on materiaalina helpommin hyödynnettävissä kuin sekalainen käsitelty puu.

Lajittelun toteutumiseksi puhtaan puun ja käsitellyn puun hintaero tulisi olla niin suuri, että työmaan kannattaisi minimoida käsitellyn puun määrä ja kerätä puhdas puu erilleen. Puun lajittelu laadun mukaan ei itsessään maksa mitään, mutta se edellyttää kahta erillistä lavaa, lisätilaa, työntekijöiden kouluttamista sekä logistiikan suunnittelua. Jotta lajitteluun kannattaa ryhtyä, sen täytyy olla kannattavaa.

Kannattavuuden vaatimus korostuu vielä lisää ruuhkaisemmilla kaupunkialueilla, joissa työmaat ovat erityisen ahtaita. Kun työmaat ovat ahtaita ja lisätilasta joudutaan maksamaan, hintaohjaus on entistä tärkeämmässä roolissa.

Työmaat eivät lajittele puhdasta ja käsiteltyä puuta erilleen, mikäli niiden vastaanottohintojen ero on pieni. Sama pätee muovin lajitteluun poltettavan jätteen tai energiajätteen seasta. Hintaeron tulee olla niin suuri, että työmaan johto katsoo sen lajittelun perustelluksi ja lähtee kehittämään lajittelua. Jos koneelliseen lajitteluun päätyvää jätettä halutaan vähentää, sekalaisen rakennusjätteen vastaanottohintaa tulee nostaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s