Työntekijät toteuttavat syntypaikkalajittelun – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 3/10

Työmaan johdon tehtävänä on saada työntekijät lajittelemaan. Ensinnäkin kaikilla työntekijöillä tulee olla riittävä tieto ja ymmärrys siitä, miten lajittelu toteutetaan. Asenneilmapiirin tulee olla sellainen, että hyvät lajittelukäytännöt ovat jokaisen työntekijän toimintamalli aina alkuperehdytyksestä alkaen. Työntekijöiden lajittelukäyttäytymistä tulee myös valvoa. Hyvien lajittelukäytäntöjen oppimista edesauttaa, jos työntekijät ymmärtävät jätteiden lajittelun hyödyt ja materiaalien hyödyntämisen perusteet.

Tiedottamisen ja neuvonnan pystyy parhaiten tekemään jätehuollosta vastaava urakoitsija. Se ottaa jätteet vastaan, joten sillä on paras tietämys eri jätelajeja koskevista erityisvaatimuksista. Onnistunutta lajittelua edesauttaa sekin, että jätteiden keräysvälineissä on asianmukaiset tarrat ja ohjeistukset. Myös jätelajikohtaiset värikoodit tarroissa tai astioissa ovat hyödyllisiä.

Tiedon ja ymmärryksen lisäksi lajittelun onnistumisessa olennaista on työntekijän motivaatio; tarvitaan kannustinta, joka motivoi työntekijää lajittelemaan muun kiireen keskellä. Ympäristöhyödyt tai työnantajan taloudellinen hyöty saattaa motivoida osaa työntekijöistä, mutta tehokkaimpina ohjauskeinoina toiminevat henkilökohtaiset kannustimet tai sanktiot. Ne ohjaavat työntekijöitä uusien lajittelukäytäntöjen omaksumisessa, jos vapaaehtoisuus ei toimi.

Kommentoikaa!

20190319_093014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s