Ennustettavuuden lisääminen – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 6/10

Seuraavat viisi keinoa on suunnattu enemmälti jätehuollon toteuttajille.

Työmaan työntekijöillä tulee olla paras mahdollinen tietämys siitä, miten lajittelu toteutetaan. Hyvän tietämyksen ylläpitoa edesauttaa, jos työmaan lajittelukäytännöt eivät vaihdu työmaasta toiseen. Mitä pysyvämpiä käytäntöjä työmaalle pystytään luomaan, sitä todennäköisemmin jätteet löytävät tiensä oikeisiin keräysvälineisiin.

Rakennusjätteiden lajittelun tulisi pysyä vakiintuneina eri työmaiden ja eri alueiden välillä. Jos yhdellä työmaalla kerätään tietyt jätelajit tiettyjen ohjeiden mukaisesti ja toisella työmaalla toiset jätelajit toisia ohjeita noudattaen, käytännöistä ei tule rutiinia ja lopputulos kärsii. Vertailun vuoksi: jos kotitalousjätteiden kerättävät jätelajit, lajitteluohjeet, jätteiden nimet ja astioiden paikat vaihtuisivat puolivuosittain, tämä ai-heuttaisi epäilemättä kaaosta jätekatoksissa ja pihamailla. Uusien lajittelukäytäntöjen omaksuminen vie aina huomiota muilta keskeisiltä toimilta.

IMG_8587.JPG

Lajittelu ei itsessään ole vaativaa, jos lajittelurutiinit vakiintuvat. Kun lajittelukäytännöt pysyvät työmaalta toiseen samanlaisina, opastusta, tiedottamista ja motivointia tarvitaan vähemmän. Yllätykset ja epäselvät tilanteet myös vähenevät. Kun lajittelukäytäntöjä pi-tää jossain vaiheessa muuttaa, on niiden jalkauttaminen helpompaa, jos taustalla on jo vakiintuneita rutiineja ja käytäntöjä.

Käytäntöjen tulisi siis olla ennustettavia ja säilyä työmaalta toiseen, jos ei täysin samanlaisina, niin ainakin samansuuntaisina. Mainittua ennustettavuutta puolestaan toisi mahdollisimman kattava ja pitkäjänteinen yhteistyö eri toimijoiden välillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s