Yhteistyön parantaminen – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 7/10

Yksi materiaalina kierrättämisen haasteista on kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuus. Monien jätemateriaalien tarjonta on hyvin suurta suhteessa niiden kysyntään. Jotta kysyntä ja tarjonta voisivat tulevaisuudessa lähentyä, tulisi rakennusalan, jätealan eri toimijoiden ja materiaalien hyödyntäjien tehdä yhä enemmän yhteistyötä. Toimivat markkinat eivät synny hetkessä.

Materiaalien kierrättämisessä tarvitaan toimijoita, jotka muuttavat jätteet uudelleen materiaaleiksi. Jätteiden hyödyntäjät määrittävät sen, minkälaista raaka-ainetta on perusteltua kerätä. Mitä paremmin kaikilla osapuolilla on tietoa siitä, mitä jätteen hyödyntäjä tarvitsee, sitä todennäköisemmin tällaista materiaalia on tarjolla. Keskeistä on avoin ja vastavuoroinen vuoropuhelu siitä, minkälaista materiaalia tarvitaan ja miten se voidaan kerätä.

20190114_124920.jpg

Kun jätealan toimijalle on selvää, minkälaista materiaalia tarvitaan, se voi hinnoittelullaan ja muulla toiminnallaan vaikuttaa siihen, minkälaista jätettä sille toimitetaan. Jos jätehuoltoyhtiö tietää saavansa puhtaan puun materiaalina hyödynnettäväksi, sen pitää omilla prosesseillaan varmistaa, että sille toimitetaan mahdollisimman paljon puhdasta puuta ja se vastaa laadultaan hyödyntäjän kriteereitä.

Sekalainen rakennusjäte edellyttää aina jälkikäteistä lajittelua. Keinot sekalaisen rakennusjätteen lajittelemiseksi vaihtelevat, mutta aina niiden lajittelu vie aikaa ja on siksi jätteen tuottajalle kallista. Korkea vastaanottohinta osoittaa, että kyseisen jätteen jälkikäteinen lajittelu on työlästä ja vaativaa. Korkean vastaanottohinnan tarkoitus on osaltaan patistaa työmaita lajittelemaan ja hoitamaan jätteet puhtaina vastaanottajille asti.

Mitä enemmän puhtaita ja laadukkaita materiaaleja on tarjolla, sitä todennäköisemmin jätteen hyödyntäminen kiinnostaa yrityksiä. Vaikka jätealan on mahdoton vaikuttaa jätteen hyödyntäjien määrään, materiaalien tarjonta luo pitkällä aikavälillä kysyntää. Kiertotalous edellyttää laajaa ja monipuolista yhteistyötä yli eri toimialarajojen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s