Jätteen laadun varmistus – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 9/10

Täytyy heti alkuun kiittää kaikkia lukijoita. Paljon on tullut erilaisia kommentteja ja yhteydenottoja; blogi on selvästi herättänyt ajatuksia. Jatkakaa samaan malliin! Hankkeemme jatkuu tämän vuoden loppuun, joten nyt kannattaa ehdottomasti aktivoitua ja olla yhteyksissä. Jos siis haluat vaihtaa ajatuksia, kyseenalaistaa tai tulla kyseenalaistetuksi, niin ei muuta kuin yhteyksiä vain!

Tällä kertaa teemana on rakennujätteen laadun varmistus, olkaapa hyvät:

Työmailta kerättävien materiaalien on vastattava kysyntää. Jos työmaalla onnistutaan lajittelemaan jätteet asianmukaisesti, on kuljetusliikkeen ja jätehuollon tehtävä varmistaa materiaalien laatu työmaa-aitojen ulkopuolella.

Jätehuollon tehtävä on olla selvillä siitä, mitkä ovat jätelajin laatukriteerit. Jos jonkin jätelajin laatukriteerit muuttuvat, tulee jätehuollon muuttaa prosessejaan muutoksia vastaaviksi. Jätehuollon yhteyshenkilön tulee välittää muuttuneet edellytykset osaksi työmaan käytäntöjä, jos laatukriteerit edellyttävät muutoksia myös työmaalla.

IMG_0659

Jätehuollon vastuulla on varastoida jäte siten, ettei jätteen laatu ainakaan huonone merkittävästi pitkänkään varastoinnin aikana. Jos kipsijätteen materiaalina hyödyntäminen edellyttää sitä, että kipsi säilyy kuivana, silloin jätehuollon tehtävä on varmistaa tämä tavalla tai toisella prosessissaan.

Jätehuollon halukkuuteen kehittää eri rakennusjätemateriaalien käsittelyä ja varastointia vaikuttaa ennustettavuus. Mitä ennustettavampia jätemateriaalien kysyntä ja jätteen laatuvaatimukset ovat, sitä todennäköisemmin jätehuolto lähtee kehittämään toimintaansa. Jos materiaalien kysyntä, jätteen laatukriteerit ja muut markkinaolosuhteet muuttuvat tiuhaan, saattaa laadukkaiden jätemateriaalien talteen saaminen hidastua. Tällä taas on vaikutuksensa materiaalien hyödyntäjien toimintaympäristöön.

Jätteiden vääränlaisen varastoinnin takia syntynyt materiaalihukka on yhtälailla turhaa kuin työmaalla syntynyt hukka. Rakennusjätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen kannalta varastoinnin merkitys on näin ollen tärkeä.

Kysymyksiä tai kommentteja?

Rentouttavaa ja onnellista kesää kaikille! Palataan asiaan elokuussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s