Uusien toimintamallien merkitys – Rakennus- ja purkujätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen parhaat käytännöt 10/10

Materiaalitehokkuuden kannalta on tärkeää, että jätteen laatu säilyy työmaalta hyödyntäjälle saakka sovitunlaisena. Ketjun toimivuus on kiinni eri toimijoiden välisen yhteistyön ja viestinnän laadusta. Pitää olla selvää, mitkä ovat jätteen vastaanottajan kriteerit hyödynnettäville jätteille ja miten jäte pystytään säilyttämään tällaisena vallitsevissa olosuhteissa.

Kiertotaloudessa kukaan ei pärjää yksin, vaan yhteistyötä tarvitaan yhä enemmän eri toimialojen välillä. Myös avoimuus erilaisten yhteistyöverkostojen kehittämiselle on keskiössä, kun edistetään jätemateriaalien kiertoon saattamista. Jos yhdellä toimijalla ei kerry riittävästi tiettyä materiaalia, tämä tarkoittaa sitä, että asiassa kannattaa tehdä yhteistyötä muiden kanssa.

20180927_100334

Kiertotalouden edistämiseksi on tarve kyseenalaistaa totuttuja toimintamalleja. Jos laajempaa kokonaisuutta rakennetaan usean yrityksen toimesta, niin voisiko alueen urakoitsijoilta edellyttää keskitettyä jätehuoltoa? Nykyisellään jokaisella työmaalla on omat lavansa, vaikka työmaat olisivat kuinka pieniä. Jos alueella olisi keskitetty jätehuolto, jätteet olisi mahdollista lajitella useampiin jätelajeihin, koska kokonaisjätemäärät olisivat suurempia. Jätehuollon keskittäminen toisi myös mukanaan mahdollisuuden vähentää työmaille kohdistuvan liikenteen määrää ja ajoittaa kuljetuksia järkeviin ajankohtiin.

Yhteistyön eri toteutustapojen ohella on tarve pohtia, millä keinoin rakennusjätteiden määrään voisi vaikuttaa. Voisiko syntyvän jätteen määrää ja hukkaa vähentää entisestään? Voisiko tässäkin eri toimijat tehdä yhteistyötä keskenään? Keskeinen rooli yhteistyön edistämisessä on teknologialla. On tarpeen pohtia, miten monipuolisesti esimerkiksi älypuhelinta voidaan hyödyntää rakentamisen jätteiden uudelleenkäytön ja kierrätyksen edistämisessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s